
Το διαδίκτυο (internet) δεν είναι παιχνίδι...
Μικρέ εξερευνητή, σκέφτηκες ποτέ να γίνεις Πράκτορας στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος;
Αλήθεια, με τι ασχολείται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος;
Ασχολείται με όλες εκείνες τις πράξεις, που είναι αντίθετες με τους νόμους και γίνονται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών ή/και μέσα από το Internet. Για παράδειγμα, ψηφιακή παρενόχληση (cyberbullying), τυχερά παιχνίδια και τζόγος μέσω διαδικτύου, υποκλοπή κωδικών μέσα από το Internet, κλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών, παιδική πορνογραφία, cracking και hacking και γενικά όλες τις απάτες που γίνονται στο Internet.
Μπορούμε και πρέπει να
ασχολούμαστε με το δίαδίκτυο
και τους υπολογιστές γενικότερα,
δημιουργικά ...
Παράλληλα, οι Αξιωματικοί της Υπηρεσίας κάνουν 24ωρη έρευνα στο Internet για να εντοπίσουν συνανθρώπους μας με ψυχολογικά προβλήματα και να τους βοηθήσουν.
Αλήθεια, πώς νομίζεις ότι γίνεται ο εντοπισμός αυτών που κάνουν αυτές τις παράνομες πράξεις;
-
Αξιωματικοί κάνουν 24ωρη έρευνα στο Internet για να εντοπίσουν παράνομη δραστηριότητα.
-
Κάθε ένας που μπαίνει στο Internet έχει ένα μοναδικό αποτύπωμα, που λέγεται ηλεκτρονικό ίχνος (IP), από αυτό οι Αξιωματικοί της Υπηρεσίας μπορούν να εντοπίσουν πού βρίσκεται για να επέμβουν.
Σύνθημα της Υπηρεσίας: ΝΑΙ Στο Διαδίκτυο! Αλλά, με Ασφάλεια!
Στο διαδίκτυο βρίσκεσαι σε ένα καινούριο κόσμο γεμάτο νέες δυνατότητες! Για να είσαι όμως ασφαλής αφιέρωσε λίγα λεπτά για να διαβάσεις κάποιες βασικές συμβουλές!
-
Φτιάξε ένα συμβόλαιο (κυρίως με τον εαυτό σου) για τη χρήση του internet και καθορίστε πόση ώρα πρέπει να είσαι εκεί και τι επιτρέπεται! 1,5 ώρα κάθε μέρα είναι αρκετή.
-
Στο internet δεν είσαι σίγουρος ποτέ με ποιον μιλάς. Γι'αυτό μη δίνεις ποτέ τα προσωπικά σου στοιχεία: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, σχολείο, ηλικία, κωδικούς!
-
Αν θες σε μια σελίδα να συμπληρώσεις μια φόρμα θυμήσου ότι δεν πρέπει να βάλεις τα αληθινά σου στοιχεία. Χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.
-
Αν κάτι σε τρομάξει, σε στενοχωρήσει ή σε απειλήσει πες το στη μαμά και τον μπαμπά. Εκείνοι σίγουρα θα σε βοηθήσουν!
-
Θυμήσου ότι μπορείς με ένα “κλικ” να κλείσεις μια σελίδα που σε αναστατώνει!
-
Αν στην πραγματικότητα ένας άγνωστος σου ζητούσε τη φωτογραφία σου θα την έδινες; Μην ανεβάζεις φωτογραφίες σου στο διαδίκτυο.
-
Μην κατεβάζεις οποιοδήποτε λογισμικό στον υπολογιστή σου. Συμβουλέψου τους γονείς σου. Κάποιος μπορεί να θέλει να βλάψει τον υπολογιστή σου.
-
Αν λάβεις μια φωτογραφία που θα έκανε τον εικονιζόμενο να αισθανθεί άσχημα μη τη στείλεις στους φίλους σου. Σκέψου πώς θα ένιωθες εσύ.
-
Θυμήσου ότι είσαι σε έναν κόσμο που όλα μπορούν να προωθηθούν και να φτάσουν στα χέρια κάποιου που θέλει να σου κάνει κακό.
-
Ποτέ μη συναντιέσαι με αγνώστους, τους οποίους γνώρισες στο internet. Τις περισσότερες φορές δεν είναι αυτοί που λένε. Αν επιμένεις να πας, πάρε και δυο φίλους σου και πηγαίνετε σε ένα πολυσύχναστο μέρος.
-
Υπάρχουν πολλά μέρη στο internet που είναι μόνο για μεγάλους. Αν βρεθείς κατά λάθος σε κάποιο από αυτά κλείσε τη σελίδα. Υπάρχουν τόσο διασκεδαστικές σελίδες για σένα, γιατί να σπαταλάς το χρόνο σου;
-
Είναι οι φιλίες στο διαδίκτυο πραγματικές; Θυμήσου ότι οι μόνες αληθινές φιλίες βρίσκονται στην πραγματική ζωή και δοκιμάζονται στον πραγματικό κόσμο και τον πραγματικό χρόνο.
-
Κλείσε αμέσως παράθυρα που ανοίγουν κατά τη χρήση του Internet με περιεχόμενο όπως: διαφημίσεις, τυχερά παιχνίδια και προειδοποιητικά μηνύματα!
-
Θυμήσου ότι οι γονείς σου είναι σύμμαχοί σου στην πλοήγησή σου στο διαδίκτυο! Ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν μπορείς να τους δείξεις εσύ...!!! Θα διασκεδάσετε πολύ μαζί
Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τροποποίηση του Ν. 2472/97.
Επικοινωνία
Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 115 22, Αμπελόκηποι Αθήνα
Τηλεφωνικό Κέντρο: 11188
Email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Γραμμή SOS - Καταγγελίες: 11188