top of page

Έληξε με μεγάλη επιτυχία η τελική φάση του φετινού διαγωνισμού. Οι νικητές της τελικής φάσης θα ανακοινωθούν σε σελίδα του ιστότοπου. Η Οργανωτική Επιτροπή θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τις χιλιάδες παιδιά που συμμετείχαν στο φετινό ΛΥΣΙΑ, όλους τους εκπαιδευτικούς που τον στήριξαν, όλα τα Πιστοποιημένα Κέντρα ΛΥΣΙΑ που διέθεσαν τις εγκαταστάσεις τους και το ανθρώπινο δυναμικό τους για στη φετινή διοργάνωση, καθώς και όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές μας που συνετέλεσαν στην άρτια οργάνωσή του. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος όλοι μαζί "Παίξαμε και Βοηθήσαμε" το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο η "Ελπίδα".

 

Ο Λυσί@ς είναι Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω  Internet, ο οποίος οργανώνεται για 21η συνεχή χρονιά.

 

Ο διαγωνισμός διεξάγεται, παραδοσιακά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, τη Microsoft Hellas και την COSMOTE, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Λαμπράκη, της ΕΕΔΕ, της ΕΠΥ και της Cyprus Computer Society, διακεκριμένων επιστημόνων από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, καθώς και εκπαιδευτικών απ’ όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.

 

Σκοποί του διαγωνισμού:

 • Η ευγενής άμιλλα μεταξύ μαθητών και μαθητριών σε θέματα τα οποία σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά τους και τις σχολικές γνώσεις.
 • Η παιδαγωγική και διδακτική προσέγγιση της γνώσης με διερευνητικό και παιγνιώδη τρόπο μέσα από το τρίπτυχο: «ΑΝΑΖΗΤΩ – ΒΡΙΣΚΩ – ΕΠΙΛΥΩ/ΑΠΑΝΤΩ».
 • Η έμφαση στην κριτική αντιμετώπιση προβλημάτων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και όχι στην απομνημόνευση και παράθεση πληροφοριών.
 • Η εξοικείωση των μαθητών με τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας και η αξιοποίηση των εφαρμογών τους, με την απόκτηση εμπειρίας σχετικά με το διαδίκτυο.
 • Η χαρά από τη διαδικασία της συμμετοχής σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι αναζήτησης και στρατηγικής.

 

Επιπλέον, ο ΛΥΣΙΑΣ έχει χαρακτήρα κοινωνικής προσφοράς, αφού προωθεί τη σημαντική ιδέα «Παίζω και Βοηθάω»! Για κάθε συμμετοχή οι διοργανωτές, καταβάλλουν χρηματικό ποσό σε ίδρυμα που βοηθάει παιδιά.

 

Bρίσκεις

τα 56 αυτά διαφορετικά αντικείμενα.

Aπαντάς

στις ερωτήσεις που κρύβονται στα αντικείμενα.

Ψάχνεις

σε 7 «Κόσμους»

8 αντικείμενα.

Πετυχαίνεις το μεγαλύτερο δυνατό σκορ.

 

Κανόνες του παιχνιδιού

 

Ψάχνεις…

 • Επιλέγεις έναν από τους 7 Κόσμους και ψάχνεις τα 8 αντικείμενά του.

Βρίσκεις…

 • Εντοπίζεις ένα αντικείμενο και το επιλέγεις.

 • Μπορείς να απαντήσεις στην ερώτηση με την οποία αυτό συνδέεται, ή να το φυλάξεις στη συλλογή σου για να απαντήσεις αργότερα και να μαζέψεις μερικά ακόμη ή όλα τα αντικείμενα.

Απαντάς…

 • Απαντάς σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και σωστού/λάθους, που επιλέγονται τυχαία από
  μία μεγάλη ομάδα ερωτήσεων.

 • Κάθε ερώτηση ανήκει σε ένα συγκεκριμένο
  επίπεδο δυσκολίας. Τα επίπεδα δυσκολίας
  συνολικά είναι 8 (το 1ο είναι το δυσκολότερο και το 8ο είναι το ευκολότερο)!

 • Χρησιμοποιείς τα εργαλεία του παιχνιδιού (αριθμομηχανή, μηχανή αναζήτησης κλπ).

 • Ψάχνεις, βρίσκεις, απαντάς οποτεδήποτε, με οποιαδήποτε σειρά, ή και διακόπτεις για να συνεχίσεις άλλη φορά!

Πετυχαίνεις…

 • Παίρνεις για την 8η ερώτηση 10, την 7η 20, … τη 2η 70, την 1η 80 βαθμούς!

 • Ο βαθμός μιας ερώτησης μειώνεται στο μισό, με τη βοήθεια «50:50».

 • Ο χρόνος απάντησης των ερωτήσεων λαμβάνεται υπόψη μόνο σε ισοβαθμίες.

 • Ενημερώνεσαι συνεχώς ανά Κόσμο και συνολικά για το σκορ σου.


 

 ...από το 1996

Για την εξοικείωση με τους κανόνες υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε δοκιμαστικά παιχνίδια οποτεδήποτε και οσεσδήποτε φορές.

 

Στην αρχική φάση μπορείς να παίξεις μέχρι 3 παιχνίδια (εκ των οποίων η καλύτερη προσπάθεια θα μετρήσει για την πρόκριση στην επόμενη φάση). Σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού γνωρίζεις τις ατομικές επιδόσεις σου αλλά και το σκορ βάσης της τάξης σου (δηλαδή το σκορ του/της 300ού/ής), το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με τις συμμετοχές.

 

Στην τελική φάση το παιχνίδι είναι ακριβώς ίδιο με αυτό της αρχικής φάσης, περιλαμβάνει όμως 5 αντικείμενα - ερωτήσεις ανά Κόσμο, δηλ. 5x7=35 ερωτήσεις συνολικά. Οι 35 ερωτήσεις είναι ίδιες ανά τάξη για όλους τους συμμετέχοντες. Το παιχνίδι ξεκινάει με 60 βαθμούς δώρο για κάθε κόσμο!!

Anchor 1

 Οργάνωση 

 Χορηγοί 

 Χορηγοί επικοινωνίας 

bottom of page