top of page
menoume_spiti_01 copy.png
lysias01.png

Ο ΛΥΣΙΑΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ… ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο Τελικός του 24ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού μέσω Internet «ΛΥΣΙΑΣ» θα γίνει διαδικτυακά -και όχι σε Εξεταστικά Κέντρα- το Σάββατο 16 Μαΐου.

 

Οι νικητές της Α’ φάσης του ΛΥΣΙΑ δε χρειάζεται να ανησυχούν. Ο τελικός του διαγωνισμού θα γίνει, χωρίς καμία αναβολή, το Σάββατο 16 Μαΐου. 

Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες λόγω πανδημίας (που μάλλον θα είναι ευνοϊκότερες απ’ότι σήμερα), ο ΛΥΣΙΑΣ θα δώσει το «παρών» και στο φετινό του ραντεβού. Και μάλιστα, με απόλυτη ασφάλεια, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.

Πώς θα γίνει λοιπόν, ο τελικός; Φυσικά, χάρη στην τεχνολογία και ειδικά, το Internet, το μέσο με το οποίο ο ΛΥΣΙΑΣ έχει γίνει γνωστός στους Έλληνες μαθητές τα τελευταία 24 χρόνια. 

Αντί για τα Εξεταστικά Κέντρα ΛΥΣΙΑ, οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν από την ασφάλεια του σπιτιού τους, με τους ίδιους κανόνες και με το ίδιο διασκεδαστικό και ευχάριστο interface που έχει κάνει το διαγωνισμό τόσο ξεχωριστό και πρωτότυπο. 

Αν κάτι μάθαμε από την δύσκολη αυτή συγκυρία του COVID-19, είναι η αξία της υγείας και της αλληλεγγύης. Φέτος, λοιπόν, δεν παίζουμε για να κερδίσουμε δώρα. Παίζουμε για να νιώσουμε χαρά και να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας. Κυρίως όμως, παίζουμε για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. 

Όπως κάθε χρόνο, ο ΛΥΣΙΑΣ, μέσω των διοργανωτών του (Εκπαιδευτήρια Δούκα, Microsoft Hellas, COSMOTE) και με το γνωστό του σύνθημα «Παίζω και Βοηθάω», θα δείξει για άλλη μία φορά, την κοινωνική του ευαισθησία ενισχύοντας τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». 

 

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι προκρίνονται

στην επόμενη φάση...

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή τελετή βράβευσης των νικητών του διαγωνισμού.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν για ένα όμoρφο σκοπό. Στους βραβευθέντες θα αποσταλούν οι αντίστοιχες Βεβαιώσεις / Διπλώματα.

 

 

Ο Λυσί@ς είναι 

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός

μέσω  Internet, ο οποίος οργανώνεται για 24η συνεχή χρονιά.

NEW-LOGO copy.png

Ο διαγωνισμός διεξάγεται, παραδοσιακά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, με μεγάλους χορηγούς την COSMOTE, και τη Microsoft Hellas, και τη συνεργασία του Ιδρύματος Λαμπράκη, της ΕΕΔΕ, της ΕΠΥ και της Cyprus Computer Society, διακεκριμένων επιστημόνων από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, καθώς και εκπαιδευτικών απ’ όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.

Ακολουθώ τα βήματα:

Σκοποί του διαγωνισμού:

 • Η ευγενής άμιλλα μεταξύ μαθητών και μαθητριών σε θέματα τα οποία σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά τους και τις σχολικές γνώσεις.
 • Η παιδαγωγική και διδακτική προσέγγιση της γνώσης με διερευνητικό και παιγνιώδη τρόπο μέσα από το τρίπτυχο: «ΑΝΑΖΗΤΩ – ΒΡΙΣΚΩ – ΕΠΙΛΥΩ/ΑΠΑΝΤΩ».
 • Η έμφαση στην κριτική αντιμετώπιση προβλημάτων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και όχι στην απομνημόνευση και παράθεση πληροφοριών.
 • Η εξοικείωση των μαθητών με τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας και η αξιοποίηση των εφαρμογών τους, με την απόκτηση εμπειρίας σχετικά με το διαδίκτυο.
 • Η χαρά από τη διαδικασία της συμμετοχής σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι αναζήτησης και στρατηγικής.

 

Επιπλέον, ο ΛΥΣΙΑΣ έχει χαρακτήρα κοινωνικής προσφοράς, αφού προωθεί τη σημαντική ιδέα «Παίζω και Βοηθάω»!

Για κάθε συμμετοχή οι διοργανωτές, καταβάλλουν χρηματικό ποσό σε ίδρυμα που βοηθάει παιδιά.

Ψάχνεις

σε 7 «Κόσμους»

8 αντικείμενα.

Bρίσκεις

τα 56 αυτά διαφορετικά αντικείμενα.

Aπαντάς

στις ερωτήσεις που κρύβονται στα αντικείμενα.

Πετυχαίνεις το μεγαλύτερο δυνατό σκορ.

 

Κανόνες του παιχνιδιού

 

Ψάχνεις…

 • Επιλέγεις έναν από τους 7 Κόσμους και ψάχνεις τα 8 αντικείμενά του.

Βρίσκεις…

 • Εντοπίζεις ένα αντικείμενο και το επιλέγεις.

 • Μπορείς να απαντήσεις στην ερώτηση με την οποία αυτό συνδέεται, ή να το φυλάξεις στη συλλογή σου για να απαντήσεις αργότερα και να μαζέψεις μερικά ακόμη ή όλα τα αντικείμενα.

Απαντάς…

 • Απαντάς σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και σωστού/λάθους, που επιλέγονται τυχαία από
  μία μεγάλη ομάδα ερωτήσεων.

 • Κάθε ερώτηση ανήκει σε ένα συγκεκριμένο
  επίπεδο δυσκολίας. Τα επίπεδα δυσκολίας
  συνολικά είναι 8 (το 1ο είναι το δυσκολότερο και το 8ο είναι το ευκολότερο)!

 • Χρησιμοποιείς τα εργαλεία του παιχνιδιού (αριθμομηχανή, μηχανή αναζήτησης κλπ).

 • Ψάχνεις, βρίσκεις, απαντάς οποτεδήποτε, με οποιαδήποτε σειρά, ή και διακόπτεις για να συνεχίσεις άλλη φορά!

Πετυχαίνεις…

 • Παίρνεις για την 8η ερώτηση 10, την 7η 20, … τη 2η 70, την 1η 80 βαθμούς!

 • Ο βαθμός μιας ερώτησης μειώνεται στο μισό, με τη βοήθεια «50:50».

 • Ο χρόνος απάντησης των ερωτήσεων λαμβάνεται υπόψη μόνο σε ισοβαθμίες.

 • Ενημερώνεσαι συνεχώς ανά Κόσμο και συνολικά για το σκορ σου.


 

Για την εξοικείωση με τους κανόνες υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε δοκιμαστικά παιχνίδια οποτεδήποτε και οσεσδήποτε φορές.

 

Στην αρχική φάση μπορείς να παίξεις μέχρι 3 παιχνίδια (εκ των οποίων η καλύτερη προσπάθεια θα μετρήσει για την πρόκριση στην επόμενη φάση). Σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού γνωρίζεις τις ατομικές επιδόσεις σου αλλά και το σκορ βάσης της τάξης σου (δηλαδή το σκορ του/της 300ού/ής), το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με τις συμμετοχές.

 

Στην τελική φάση το παιχνίδι είναι ακριβώς ίδιο με αυτό της αρχικής φάσης, περιλαμβάνει όμως 5 αντικείμενα - ερωτήσεις ανά Κόσμο, δηλ. 5x7=35 ερωτήσεις συνολικά. Οι 35 ερωτήσεις είναι ίδιες ανά τάξη για όλους τους συμμετέχοντες. Το παιχνίδι ξεκινάει με 60 βαθμούς δώρο για κάθε κόσμο!!

 ...από το 1996

Ο Διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο φάσεις:

 

Αρχική φάση (ΜΑΡΤΙΟΣ)

Οι μαθητές συμμετέχουν ατομικά, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε βοήθημα, από οποιονδήποτε χώρο της επιλογής τους, ή την τάξη τους, με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στην τελική φάση προκρίνονται οι 300 πρώτοι κάθε τάξης, ανάλογα με το σκορ που συγκέντρωσαν στο παιχνίδι, στην καλύτερη από τις 3 προσπάθειές τους.

 

Τελική φάση (ΣΑΒΒΑΤΟ)

Από τα Πιστοποιημένα Κέντρα. 

Για τη χρονιά αυτή (2020) λόγω των συνθηκών διεξήχθει από το σπίτι, με μεγάλη επιτυχία.

 

NEW-LOGO copy.png
Anchor 1
Στιγμιότυπο 2020-02-11, 18.32.28.png

Υποτροφίες στο Κέντρο

bottom of page